لیوان های یک بار مصرف چگونه ساخته میشوند؟

لیوان های یک بار مصرف چگونه ساخته میشوند؟


ظروف یکبار مصرف این روز ها در زندگی روزمره ما جایگاه بسیار پر رنگی دارند و همه ما تقریبا هر روز از آن ها استفاده میکنیم. یکی از پر مصرف ترین ظروف یکبار مصرف لیوان ها هستند احتمالا حداقل  روزی یکبار در بوفه دانشگاه یا مدرسه  خودتان را میهمان یک لیوان چای در این لیوان ها میکنید. پس شاید برایتان سوال باشد که این لیوان ها چگونه و با چه موادی ساخته میشوند و مواد مورد استفاده در ساخت این لیوان ها مضر هستند یا خیر.

جایگاه لیوان های یکبارمصرف در زندگی مدرن

ظروف یکبار مصرف بیشتر از چیزی که فکرش را میکنیم در زندگی ما نقش دارند و میتوان گفت تقریبا تصور زندگی بدون این ظروف غیر ممکن است.علت پر رنگ بودن نقش این ظروف در زندگی ما مزایایی است که این ظروف نسبت ظروف شیشه ای دارند. مهم ترین و بارز ترین ویژگی آن ها سبک و نشکن بودنشان است که این ظروف را کاملا قابل حمل میکنند.

بعد از شیوع کرونا احتمالا بهداشت به یکی از مسائل پررنگ زندگی ما شده است. ظروف یکبار مصرف همانطور که از اسمشان پیداست فقط یکبار مصرف میشوند و از این رو در رستوران ها یا مکان های شلوغ بهداشتی تر هستند. هزینه مناسب این ظروف نسبت به ظروف شکستنی و عدم نیاز آن ها به مراقبت  هم باعث شده که سرویس های غذایی این ظروف را انتخاب کنند.

لیوان های یک بار مصرف چگونه ساخته میشوند؟

معایب استفاده از لیوان پلاستیکی

استفاده از این ظروف با وجود تمام مزایایی که دارد معایب زیادی در پی دارد که قابل چشم پوشی نیستند. یکی از مهم ترین معایب استفاده از این ظروف اثرات جبران ناپذیری است که روی طبیعت دارد. این مواد در طبیعت به سختی تجزیه میشوند و تا میلیون ها سال در طبیعت باقی میمانند و علاوه بر ظاهر ناخوشایندی که در طبیعت ایجاد میکنند مواد سمی مثل فتالات تولید میکنند که از طریق چرخه های طبیعی وارد آب یا مواد غذایی ما شده و اثرات سمی در بدن ایحاد میکنند.

خطر این مواد تنها برای انسان ها نیست و تمام موجودات طبیعت را به حالت های مستقی م و غیر مستقیم درگیر میکنند. جانوران آبزی بیشتر از بقیه جانوران در معرض مستقیم آسیب این مواد هستند.همچنین پلاستیک ها از پلیمر هایی ساخته میشوند که پایه نفتی دارند و برای ساختن آن ها مقدار زیادی از منابع طبیعی مصرف میشود. علاوه بر این ها این مواد به علت تجزیه نشدن در طبیعت مشکل بحران زباله را ایجاد میکنند و ما امروزه با حجم زیادی از زباله درگیر هستیم که فضایی برای دفن آن ها نداریم.

متریال مورد استفاده

انواع مختلفی از ظروف یکبار مصرف وجود دارد ظروف گیاهی، پلاستیکی، کاغذی،آلومینیومی، فومی و شیشه ای انواع مختلفی از ظروف یکبار مصرف هستند که متریال مورد استفاده در هرکدام متفاوت است.مثلا برای ساخت ظروف گیاهی از گرانول های گیاهی مثل ساقه نیشکر استفاده میشود این ظروف به سرعت در طبیعت تجزیه میشوند و آسیبی به محیط زیست وارد نمیکنند .

ظروف آلومنیومی از ورقه های آلومنیوم ساخته میشوند این فلز به علت عدم واکنش با مواد غذایی نقش بسزایی در حفظ سلامت مواد غذایی دارد.ظروف فومی از فوم پلی استایرنی ساخته میشوند و ظروف یکبار مصرف شیشه ای از پلیمر هایی به نام پلی پروپیلن ساخته میشوند.جنس ظروف تلقی پی‌وی‌سی یا پلی ‌وینیل ‌کلراید است و ظروف پلاستیکی از سه نوع ماده به نام های HDPE ،PP و PSکه این مواد بر خلاف ظروف گیاهی زیست تخریب پذیر نیستند.

روش ساخت لیوان یکبار مصرف

روش ساخت لیوان یکبار مصرف به متریالی که در ساخت آن استفاده میشود بستگی دارد یعنی روش ساخت  لیوان های کاغذی با لیوان ها ی پلاستیکی یکسان نیست همچنین ماشین آلات مختلفی در ساخت لیوان های یکبار مصرف استفاده میشوند که نوع ماشین مورد استفاده  در فرآیند ساخت لیوان های یکبار مصرف در کیفیت لیوان تولیدی نقش زیادی دارد.

روش ‌های ساخت پلاستیک به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: پلیمریزاسیون و پلی‌کندانساسیون. در روش پلیمریزاسیون، مونومرها (مولکول‌های کوچک) تحت شرایط خاصی مانند دما، فشار و حضور کاتالیزورها به هم متصل شده و زنجیره‌ های بلند پلیمری را تشکیل می‌دهند. این روش خود به دو نوع پلیمریزاسیون افزایشی (مانند تولید پلی‌اتیلن و پلی‌پروپیلن) و پلیمریزاسیون تراکمی تقسیم می‌شود. در روش پلی‌کندانساسیون، مونومرها با از دست دادن مولکول‌های کوچکی مانند آب یا الکل به هم متصل می‌شوند و پلیمرها را تشکیل می‌دهند (مانند تولید نایلون و پلی‌استر). پس از تشکیل پلیمر،از فرآیندهایی مانند قالب‌گیری تزریقی و ضربه ای ، اکستروژن و اکستروژن ضربه ای، برای شکل ‌دهی به پلاستیک و تولید محصولات نهایی استفاده می‌شود. انتخاب روش ساخت به نوع پلیمر، کاربرد نهایی و خواص مورد نیاز بستگی دارد.به طور کلی چهار روش برای ساخت لیوان یکبار مصرف وجود دارد که این چهار روش اکستروژن، ای است.

بهترین روش از بین روش های گفته شده روش تزریقی است. در این روش پلاستیک ذوب شده ای که حالت مایع به خودش گرفته داخل قالبی با شکل مشخص تزریق میشود. پلاستیک بعد از سرد شدن شکل قالب را کاملا به خود میگیرد. در ساخت لیوان های یکبار مصرف پلاستیکی از پلاستیک شفاف یا پلی اتیلین استفاده میشود که با اضافه کردن رنگ به پلاستیک مذاب میتوان لیوان هایی در رنگ های مختلف  نیز تولید کرد.

در روش اکستروژن قطعات پلیمری تحت فشار و حرارت به شکل نوار های طولانی در می آیند و بعد با استفاده از قالب، قالبگیری میشوند این روش ساخت پلاستیک در ساخت لیوان ها استفاده چندانی ندارد و اغلب در ساخت پروفیل ها یا لوله ها و سیم های پلاستیکی استفاده میشوند. در روش اکستروٰژن ضربه ای برای فرم دهی پلاستیک ازنیروی پرس در سرعت بالا استفاده میشود.

ساخت لیوان یکبارمصرف کاغذی

لیوان های کاغذی را از کاغذ های خاصی میسازند که در برخورد با آب خیس نمی شوند.  در ساخت این لیوان ها از دستگاه لیوان کاغذی استفاده میکنند. مثل هر فرآورده کاغذی دیگری برای ساخت لیوان های کاغذی ابتدا باید خمیر کاغذ تهیه شود که از تراشه های چوبی تهیه میشود تراشه های چوبی به کاغذ پشمی تبدیل میشوند که این پالپ ها با استفاده از کلر یا هیدروکسی سدیم سفید میشوند . در ساخت لیوان های یکبار مصرف به این خمیر کاغذ پلی اتیلن اضافه میشود، این ماده به لیوان خاصییت ضد آبی میدهد.کاغذ های به کار گرفته در ساخت این لیوان ها رولی هستند و به آن ها استروک میگویند، که بعد از برش با دستگاه دایکات، چاپ روی لیوان ها انجام میشود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *